Velkommen til min verden i ler og farver
Jeg arbejder med ler og stentøj og bruger mange farver i mine glasurer
Alt er på enten drejebænk eller i hånden
Keramik og bæredygtighed – hænger det overhovedet sammen?
Ja det gør det selvfølgelig. I mit værksted arbejder jeg ud fra devisen om at vi har pligt til at tænke os godt om, når vi som keramikere arbejder med ler, stentøj og glasurer. Jeg forsøger altid at tilgå mine processer med en holistisk tilgang og et løbende kritisk blik på alle arbejdsgange. Jeg arbejder intenst med at mindske forbruget ved at genbruge alt. Alle (tror jeg) keramikere genbruger ler som æltes op igen og igen indtil resultatet er tilfredsstillende – knækkede/revnede emner leger jeg med at genanvende i nye værker. Det kan være som mosaikker, mixed media eller upcykled med nye funktioner, fx fugleforderhuse, skulpturer/dekoration.
Glasur ingredienser og færdige glasurer er virkelig dyre og det giver både økonomisk gevinst og miljømæssigt mindre aftryk at spare og optimere. Jeg arbejder med glasurer, der er lette at anvende, egnet til fødevarebrug og har efterhånden meget lidt spild og fejl. Jeg arbejder med det helt ned på penselniveau – skyller fx meget sjældent penslerne ud i vasken, men lader det tørre ind og bruger det så igen.
Keramik er som udgangspunkt et bæredygtigt materiale, da det er meget holdbart.
Min keramik brænder jeg ved temperaturer ml 1100 og 1250 grader. Det giver et stærkere og mere holdbart emne, der tåler både lave/høje temperaturer. Oven kræver en del energi at varme op. Jeg bestræber mig på at brænde (om muligt) i høj sol, da jeg har solceller på taget. Det er klart, at især om vinteren, er det ikke altid muligt. Så brændes om natten hvor strømmen er billigst og i overskud i el-nettet.
Med på moden eller et bæredygtigt design?
Bæredygtighed er ikke en stil eller et look, man kan læne sig op ad, klistre på en ting eller kopiere. En vase i keramik bliver ikke bæredygtig af at være rustik eller af, at ler er et naturligt råstof. Kopper, krus og skåle gør heller ikke. Før økologi blev alle comme il faut, skulle der helst være jord på grøntsagerne for at vise, at de var økologiske. Noget lignende ses på keramikkens område. Men “naturlig” er ikke altid det samme som bæredygtig.
Som deltager på et kursus er du med i en proces og selv med til at fremstille noget. Det giver noget særligt. Har du selv haft umage med at lave keramikken og glaseret dit eget krus ved du, at processen er lang og du ser hvor mange ressourcer det kræver at lave en kop. Det betyder, at du så passer bedre på den, end hvis du har givet en ti’er for en kop fra Kina. Har du lagt hjerteblod i og haft en særlig oplevelse i et fællesskab imens, vil det du sidder med i hånden efter endt proces have en betydning, der rækker ud over det, at det er en brugsgenstand.